Boracay Dream Island
English | Norwegian

 

Adobo, om ikke nasjonalretten så den store favoritten i mange varianter.

 
Min variant av Adobo er en noe eksklusiv variant sett i forhold til den tradisjonelle filippinske adobo.  Det går først og fremst på valg av kjøtt og tilsetning av grønnsaker.  I den tradisjonelle filippinske Adobo brukes forskjellig svin- eller kylling.  Da gjerne fra de billigste partene på svin, som sideflesket.  Alt tas med, slingser, fett og svor.  I den varianten som jeg lager, bruker jeg svinestek og jeg kuttet bort det meste av slingser, og en del fett og svor.   Det påvirker noe av smaken, da fettet avgir kraft under koking og dermed smak.

 

Adobo er som norske kjøttkaker, ”mors smaker best”.   Min variant er absolutt godkjent som Filippinsk Adobo, så det er bare å prøve seg frem og finne sin egen variant.

 

Marinaden:

 

Ca 0,5 dl Soyasaus per person tilsettes ca en spiseskje eddik per person.

 

Typen soyasaus vi bruker på Filippinene er av merket, Datu Puti.  Jeg vet ikke om det selges i Norge, men soyasaus er soyasaus, som om en ikke finner Datu Puti på asiatisk butikk i Oslo, finnes det andre varianter.  Asia Supermarked på Sofienberg, kan kanskje ha Datu Puti.  Kikkoman blir for sterk og har en for særegen smak for Adobo, etter min mening.

 

Så, tilsettes forskjellig krydder, etter smak.  Jeg bruker ganske mye paprikakrydder, ca en halv teskje per person og hakker minst en hel hvitløk. Videre krydrer jeg med litt cayennepepper, vanlig pepper, muskat og ingefær.  Jeg tilsetter ikke salt i marinaden, da soyasaus normalt er veldig saltholdig.

 

Marinaden skal være noe ”skarp” i smaken før kjøttet legges i.  Både selve marineringen, men særlig kokingen tilfører kraft fra kjøtt og grønnsaker som avrunner den noe skarpe smaken i marinaden.

 

Blir retten for ”skarp” i smaken etter at den har kokt en stund, kan dette avrundes med sukker, kokosmelk eller ananas saft.   Den dere smakte på Boracay, hadde ingen avrunding.

 

Kjøtt:

 

Kjøtt av svin eller kylling.  Svin kuttes i nokså store stykker, litt avhengig av hvor god tid en har til marinering.  Jo større kjøttstykker, jo lengre tid til marinering må til, men da maks kvelden i forveien. 

 

Jeg regner ca 200 gram kjøtt per person, men er det en del fett og svor som må skjæres bort, må en øke litt på det.

 

 

Grønnsaker:

 

I den tradisjonelle Filippinske Adobo brukes ikke grønnsaker.  Jeg er derfor forsiktig med å bruke for mye, slik at det ikke blir amerikansk gryterett i stedet.  Men, jeg og de filippinerne jeg kjenner er veldig glad i løk og paprika, så det tilsetter jeg.

 

En medium løk og en halv medium paprika per person er hva jeg bruker.  Men, jeg har også eksperimentert med ”eggplants” og ananasbiter, som også har vært godt, men da bare tilsatt dette på toppen av gryta, når retten nærmer seg ferdig.

 

Tilberedning:

 

Kjøttbiter og grønnsaker legges lagvis i en gryte eller bolle med lokk (retten avgir en del lukt under marinering i kjøleskapet, så lokk er påkrevd).  Så heller jeg marinaden over og setter alt i kjøleskapet.  I løpet av marineringstiden rører jeg litt om på det hele et par tre ganger, slik at alt kjøttet blir marinert.

 

Når kjøttet er marinert, siler jeg av marinaden og grønnsakene i et dørslag og bruner kjøttet i stekepanne på alle sider.

 

Det ferdige brunet kjøttet legges tilbake i marinaden med grønnsakene og kokes til det er gjennomkokt.

 

Etter at retten har kokt en stund, smaker jeg til med mer krydder og/eller eddik om den er for mild i smaken eller runder av med sukker (eller ananaskraft eller kokosmelk) om den er for sterk/skarp i smaken.

 

Den ferdige retten servers sammen med ris og frisk ananas.  Og, for å gjøre det hele friskere, legg frem sitrusfrukt (lime eller sitron) slik at det kan presses over retten, etter individuell smak.

 

Lykke til!