Boracay Dream Island
English | Norwegian

Vær og Klima på Boracay - Sommer hele året!

 


Et tropisk klima

 

 

Boracay ligger i tropisk sone, noe nord for ekvator.  Den tørre årstiden her er perioden fra midten av november til midten av juni.  Mens regntiden begynner i midten av juni og varer frem til ca midten av november.   Det er monsunvinden som påvirker de klimatiske forholdene.  Fra november til ca. juni kommer vinden inn mot Filippinene fra Stillehavet (øst), mens i monsuntiden kommer vinden også kalt Habagat,fra Sør-Kina havet (vest).

 

I den tørre perioden regner det sjeldent, men det kommer en og annen kortvarig regnskur.  Noe som igjen gjør at Filippinene og Boracay har en frodig vegetasjon.  Temperaturen er lavest mot slutten av regntiden (november) og vi har da dagtemperaturer ned mot 26 grader celsius i skyggen.  Temperaturen er høyest mot slutten av den tørre perioden og inn i regntiden, hvor vi i år har opplevd dagtemperaturer opp mot 41 grader celsius i skyggen.  Luftfuktigheten er rimelig høy - 65-95%.

 


Boracay har en geografisk beliggenhet, som gir spesielle værforhold.  Når det regner i den tørre perioden, skjer det gjerne om kveld eller natten.  Veldig sjeldent på dagtid.  Men, mest påvirker Boracays geografiske beliggenhet regnforholdende i regntiden.  Det regner faktisk ganske sjelden her da også.  Vi opplever dager her hvor solen skinner fra en mer eller mindre skyfri himmel over øya, mens vi sitter på stranda og ser tykke skyer drives inn mot fjellene i sør og at det regner der.  Gjester som kommer fra Manila i vest og opp fra Iloilo i sør, forteller om kontinuerlig regn og lokale nyhetssendinger forteller om flomtilstander omkring på de forskjellige øyene på Filippinene.  Samtidig sitter vi og koser oss i solen her på Boracay. 

 

Årsaken til dette meteorologiske fenomenet har vi ikke fått noen god vitenskapelig forklaring på.  Men både østsiden og vestsiden av Boracay er "åpent hav", mens i sørøst ligger øya Panay med høye fjell.   Det kan for en amatør i meteorologi, se ut som om vinden som kommer inn fra nord-vest presser de regntunge skyene som kommer inn fra Stillehavet opp i fjellene i sør og fuktigheten blir frigjort i form av regn der.  På motsatt side, ligger Boracay "i le" for Luzon, som er den største øya på Filippinene hvor bl.a. Manila ligger, slik at regnskyer som kommer ned fra Sør-Kina havet allerede har blitt frigjort over denne og andre øyer, som Palawan.

 

Bildene viser hva vi veldig ofte opplever under regntiden, vi sitter under parasoll i solsteiken på White Beach og ser at det regner i fjellene på Panay (Bildene er tatt med kamera på mobiltelefon, og da blir avstanden en liten utfordring).

 Disse spesielle værforholdene på Boracay gir oss imidlertid ingen garanti for sol under monsuntiden.  Det kan regne, og når det gjør det, så regner det kraftig.  Da helst i korte perioder, før sola stikker frem igjen. Men som oftest regner det om kvelden og særlig om natten.  Men, vi har opplevd at det har kunnet regne hele dagen og dager.

 

I regntiden opplever vi relativt mer av lyn- og torden.  I og med at det da ikke regner så mye på selve Boracay så blir lynene et skue og vi har mange fotografer som stiller seg opp for å få tatt spennende bilder.

Så opplever Filippinene tropiske stormer (tyfoner), som kommer inn fra Stillehavet.  Orkanbeltet går nord for Boracay, men vi så i desember 2006 at unntak finnes, da en kom inn over øya.  Det ble store ødeleggelser på vegetasjon og en del bebyggelse.  75 mennesker omkom i denne tyfonen, på Boracay og i nærliggende områder, alle disse var "boatmen" som forsøkte å redde sine Bankaboats, sin jobb og familieinntekt.  Ingen turister eller hotellgjester fikk større skader eller omkom.  Etter denne tyfonen, ble Boracay uten strøm og telefonforbindelse i 4 dager.   Tropiske stormer kan inntreffe her særlig i regntiden.